Moeder Rusland kleine verhalen uit een grootmacht

De koudste plek ter wereld

No.16 Jakoetsk / 07.03.2013

De Russische republiek Sacha is de koudste bewoonde plek ter wereld. De Jakoeten zijn de oorspronkelijke bewoners van deze afgelegen republiek in Noordoost Siberië. Zij leven volgens hun eigen tradities nauw verbonden met de natuur en het extreme klimaat. Bij een gemiddelde winter zijn temperaturen van -60 graden niet ongewoon. Het record ligt op 71 graden onder het vriespunt. Buiten de hoofdstad Jakoetsk is geen stromend water en verwarming en leven mensen volgens het ritme van de natuur.

Deze republiek is een plek waar eeuwenoude tradities en de moderne massacultuur elkaar raken en soms op gespannen voet staan met elkaar. Tijdens de Sovjet-Unie werden veel culturele uitingen verboden. Als Sovjetmens was iedereen gelijk. Nu gaan mensen langzaamaan weer op zoek naar hun eigen traditionele identiteit. Het sjamanisme, de natuurgodsdienst die tijdens de Sovjet-Unie niet was toegestaan wordt nu voor het eerst sinds lange tijd weer openlijk beoefend.

vorige / volgende verhaal
Een WC-huisje langs de weg naar Jakoetsk. Buiten de hoofdstad is geen stromend water. De WC is een gat in de grond.
Een sjamaan. Tijdens de Sovjet-Unie was het sjamanisme verboden. Nu komt deze traditionele natuurgodsdienst langzaam weer terug in het openbare leven.
Naast vlees bestaat het menu uit zuivelproducten en zelf geplukte bessen.
Buiten is het zo koud dat vissen op de markt stijf bevroren zijn
Alexander en Christina, een gepensioneerd echtpaar van in de zestig. Beide zijn geboren in het dorp Ekaptine en hebben hun hele leven les gegeven op de dorpsschool. Nu brengen ze hun dagen voornamelijk thuis door. Christina maakt traditionele kostuums en Alexander zorgt voor de kachel. Het is belangrijk dat er altijd iemand aanwezig is om de kachel aan te houden. In de lente hakken ze het hout dat ze in de zomer drogen om het in de herfst en winter op te stoken.
Traditionele sierraden
Buiten de stad is geen stromend water. In het najaar, als het ijs nog niet te dik is, hakken de mannen blokken ijs uit het meer en zetten deze rechtop. In de winter gebruiken ze dit als drinkwater
IJs wordt gekookt voor drinkwater
Een vioolvoorstelling in het muziektheater van de stad Jakoetsk
Op de dorpsschool is elk jaar een Engels festival.
Publiek en deelnemers van het Engelse festival. De meeste jongens kijken op hun mobiele telefoon.
Deze jongens zijn verkleed als Engelse lakeien
Een toneelstukje over het Britse koningshuis.
Een toneelstukje over het Britse koningshuis.

Ontvang de nieuwsbrief